
HB 1961 - DIGEST
(SEE ALSO PROPOSED 1ST SUB)

Declares that in the interest of ensuring the safety and
welfare of the participants, the director of the department of
licensing is required to direct, supervise, and control all
boxing, mixed martial arts, and wrestling events conducted
within this state and an event may not be held in this state
except in accordance with the provisions of chapter 67.08 RCW.

Provides that no amateur or professional no holds barred
fighting or combative fighting contest, exhibition, match, or
similar type of event, nor any elimination tournament, may be
held in this state. Any person promoting such an event is
guilty of a class C felony. Additionally, the director may
apply to a superior court for an injunction against any and
all promoters of such contests, and the court may seize all
money and assets relating to the competition at the request of
the director.

Provides that, in addition to the payment of any other
fees and money due under this act, every promoter shall pay to
the department a fee consisting of a percentage of the total
gross receipts from the sale, lease, or other exploitation of
broadcasting, television, and motion picture rights for the
event, without any deductions for the state, brokerage fees,
distribution fees, advertising, participants' purses, or any
other expenses or charges. The fee shall be three percent of
the total gross receipts less than one million one dollars
and, in addition, one percent of the total gross receipts that
exceed one million dollars and do not exceed three million
dollars.

Requires each participant for boxing, kickboxing, or
mixed martial arts events to receive a prefight physical
before an event and within a timeframe specified in rule. The
prefight physical shall be performed by an event physician
licensed by the department. The event physician shall complete
and sign a prefight physical form provided by the department.
The completed prefight physical form must be provided to the
chief inspector prior to the beginning of the event. No
participant whose physical condition is not approved by the
event physician shall be permitted to participate in any
event.

Repeals RCW 67.08.010, 67.08.040, 67.08.130, 67.08.220,
and 67.08.240.


