
HB 1818 - DIGEST

Provides that a retainer practice may charge a retainer
fee as consideration for being available to provide and
providing all primary care services that are within the scope
of the provider's license to a retainer subscriber during a
specified service period if the retainer health care practice
deposits the fee in one or more identifiable trust accounts
and distributes the fee to the retainer practice at the end of
the specified service period.

Requires every retainer health care practice to maintain
the following records for a period of five years, and upon
request must make the following records available to the
commissioner for review: (1) Forms of contracts between the
retainer practice and retainer subscribers;

(2) Documents relating to the creation and maintenance of
any retainer fee trust accounts. However, any patient's
personal identifying information may be withheld, unless
otherwise authorized by the patient;

(3) All advertising relating to the retainer practice and
its services; and

(4) All records relating to retainer fees received by the
retainer health care practice. However, any patient's personal
identifying information may be withheld, unless otherwise
authorized by the patient.

Directs the commissioner to adopt rules in accordance
with chapter 34.05 RCW establishing a standardized disclosure
form to be distributed to all retainer subscribers with their
enrollment forms. Such form will inform the subscriber patient
of their financial rights and responsibilities to the retainer
practice as provided for in this act, will encourage that the
retainer patient obtain and maintain insurance for services
not provided by the retainer practice, and that the provider
will not bill a carrier for services covered under the
retainer agreement. Such a standardized disclosure form shall
be deemed sufficient disclosure of a retainer practice's
obligations under this act.


