
HB 1561-S.E - DIGEST
(AS OF HOUSE 2ND READING 2/14/2008)

Provides that a watershed management partnership formed
under the authority of RCW 39.34.210, and a separate legal
entity established by such a partnership to conduct the
cooperative undertaking of the partnership under the same
statutory authority, may exercise the power of eminent domain
as provided in chapter 8.12 RCW.

Provides that the eminent domain authority granted under
this act may be exercised only for those utility purposes for
which the watershed management partnership was formed.

Applies only to a watershed management partnership that:
(1) Was formed before July 1, 2006, under the authority of RCW
39.34.200 and 39.34.210;

(2) Is not engaged in planning or in implementing a plan
for a water resource inventory area under the terms of chapter
90.82 RCW;

(3) Is composed entirely of cities and water-sewer
districts authorized to exercise the power of eminent domain
in the manner provided by chapter 8.12 RCW; and

(4) Is governed by a board of directors consisting
entirely of elected officials from the cities and water-sewer
districts that constitute the watershed management
partnership.


