2851-S

Sponsor(s): House Committee on Health Care (originally sponsored by
Representatives Clibborn, Campbell, Darneille and Edwards; by
request of Department of Health)

Brief Description: Removing certificate of need limitations on bed
capacity and redistribution for federally certified critical access
hospitals.

HB 2851-S.E - DIGEST

(AS OF HOUSE 2ND READING 2/14/04)

Provides that a health care facility certified as a critical
access hospital under 42 U.S.C. 1395i-4 may increase its total
number of licensed beds to the total humber of beds permitted under
42 U.S.C. 1395i-4 and may redistribute beds permitted under 42
U.S.C. 1395i-4 among acute care and nursing home care without being
subject to certificate of need review.

Provides that, if there is a nursing home licensed under
chapter 18.51 RCW within twenty-seven miles of the critical access
hospital, the critical access hospital is subject to certificate of
need review except for: (1) Critical access hospitals which had
designated beds to provide nursing home care, in excess of five
swing beds, prior to December 31, 2003; or

(2) Up to five swing beds.

Declares that critical access hospital beds not subject to
certificate of need review under this act will not be counted as
either acute care or nursing home care for certificate of need
review purposes.

Provides that if a health care facility ceases to be certified
as a critical access hospital under 42 U.S.C. 1395i-4, the hospital
may revert back to the type and number of licensed hospital beds as
it had when it requested critical access hospital designation.



