
2151
Sponsor(s): Representatives Carrell and Talcott

Brief Description: Allowing certain out-of-court statements to be
admitted as evidence.

HB 2151 - DIGEST

(SEE ALSO PROPOSED 1ST SUB)

Declares that an out-of-court statement, not otherwise
admissible by statute or court rule, made by a person describing an
act constituting an assault or a sex offense against the declarant
when the act results in substantial bodily harm, as defined in RCW
9A.04.110, to the declarant or in the death of the declarant, is
admissible as evidence in a criminal or juvenile offense
adjudication proceeding if the court finds: (1) That the declarant
was competent under RCW 5.60.050 at the time the out-of-court
statement was made;

(2) That the declarant is unavailable as a witness at trial
under evidence rule 804 (a);

(3) There is corroborative evidence of the act against the
declarant; and

(4) In a hearing conducted outside the presence of the jury,
if any, that the time, content, and circumstances of the out-of-
court statement provide sufficient indicia of reliability.


