
1536-S
Sponsor(s): House Committee on Health Care (originally sponsored by
Representatives Backlund, Cody and Dyer)

Brief Title: Modifying regulation of respiratory care
practitioners.

HB 1536-S - DIGEST

(DIGEST AS ENACTED)

Declares that, after the effective date of this act, it shall
be unlawful for a person to practice or to offer to practice as a
respiratory care practitioner in this state or to use a title,
sign, or device to indicate that such a person is practicing as a
respiratory care practitioner unless the person has been duly
licensed and registered under the provisions of chapter 18.89 RCW.

Provides that a person certified as a respiratory care
practitioner in good standing on the effective date of this act,
who applies within one year of the effective date of this act, may
be licensed without having completed the two-year curriculum set
forth in RCW 18.89.050(1)(f), and without having to retake an
examination.

Provides that an applicant holding a license in another state
may be licensed to practice in this state without examination if
the secretary determines that the other state’s licensing standards
are substantially equivalent to the standards in this state.

Repeals RCW 18.89.130 and 18.89.900.


